A beépített bútorok fajtái felhasználásuk szerint

A beépített bútorok számos előnnyel rendelkeznek, ezért közkedvelt megoldásnak számítanak manapság. Persze egyszerűbbnek tűnhet egy katalógusból megrendelni egy adott méretű, színvilágú, stílusú ruhásszekrényt, vagy konyhabútort, viszont ahhoz kétség sem férhet, hogy egy személyre szabott változat minden tekintetben illeszkedik a helyiség stílusához.

A beépített bútorok előnyeiről röviden

Elsősorban hatékonyan kihasználható a rendelkezésünkre álló hely. Sokszor nem is gondolnánk, hogy milyen praktikus tárolási megoldások alakíthatóak ki a beépített bútorok segítségével. Például olyan lehetetlen helyre is beépíthető egy egyedi beépített szekrény, mint egy L-alakú sarok.

Gyakran előforduló probléma, hogy egy gyári szekrényben nincs elegendő polc vagy rekesz. Ilyen gond, viszont valószínűleg nem fog előfordulni egy beépített változattal a rugalmas kialakításának köszönhetően. A gyári bútorok bizonyos standard méretek és formák alapján készülnek. Egy nagy ruhásszekrény még csak-csak beilleszthető pl. a hálószobában, de a konyhabútorokkal már más a helyzet. Nem mindegy, hogy hol helyezkednek el a kiállások. Sokszor praktikusabbnak számít az „L“ alakú forma.

A mosogatótálca és a csap elhelyezkedése is kényelmesebb, amennyiben ezek helyének kialakítása személyre szabottan, egy profi asztalos révén történik. Nem beszélve arról, ha a konyhai elektromos berendezéseket is szeretnénk beépíteni a bútorzatba. Minden helyiség más és más méretekkel és tulajdonságokkal rendelkezik, amiket érdemes összhangba helyezni a saját igényeinkkel.

Egyedi beépített szekrény minden ruhának

Talán egyeseknek ismerős a szituáció, amikor a padlást vagy a garázst túrjuk a téli szezon közeledtével, mert keresgéljük a vastag ruházatot. Ezeknek a helyét váltják a nyári ruhák, mert egy helyen nem fér el minden. Egy egyedi beépített szekrény esetében viszont erre is van megoldás a sokoldalúságának és a praktikusságának köszönhetően.

Sőt még az is megoldható, hogyha a szekrényt használó személyek között nagyobb magasságkülönbség áll fent. Az egyéni kialakításnak hála mindenki kényelmesen hozzáférhet a cuccaihoz. Külön akasztós rész alakítható ki az alkalmi ruháknak és külön részen tárolhatóak a hétköznap viselt darabok.

A beépített előszoba szekrény növeli a komfortérzetet

A beépített bútorok mindenhol remekül mutatnak, még az olyan szűkös helyeken is, mint az előszoba. Érdemes kihasználni azt a kis beugró részt, hiszen helyet adhat az egyébként szanaszét heverő lábbeliknek, kabátoknak, sőt az ajtaján még egy méretes tükör is elhelyezhető. A táskáknak és a különféle ruházati kiegészítőknek is külön rekesz alakítható ki.

Napszemüvegek, sapkák, kesztyűk, az egész egy helyen. Nem kell visszaszaladni a lakásba, megint levenni majd felvenni a cipőt, hogyha elfelejtettük pl. az esernyőt, hiszen ott lesz kéz közelben a beépített előszoba szekrényben.

Minden háziasszony álma az egyedi konyhabútor

Talán ez számít a legkomplexebb beépített bútortípusnak mind közül. Egy egyedi konyhabútor esetében a variációk száma mondhatni végtelen. A fűszertartó rekesztől kezdve, a konyhaszigeten keresztül az étkészlettárolón át, a bútorba épített hűtőn keresztül, egészen a LED világításig minden megvalósítható a tetszőleges módon. Hogy mi a lényeg? Természetesen az, hogy a praktikum és a dizájn összhangban legyenek egymással.

Érdemes úgy kialakítani a tárolók beosztását, hogy minden eszköz könnyedén elérhető legyen. Ne maradjon kihasználatlan hely az edényeknél sem. Egy jó szakember természetesen már a helyiség tulajdonságai alapján nagyjából képes elképzelni, hogy milyen lenne az ideális megvalósítás. Ezért fontos az asztalos és az ügyfél közti kommunikáció.

Beépített fürdőszoba szekrény

Főként, de nem csak a kisebb fürdőkben lehet praktikus a beépített fürdőszoba szekrény tolóajtóval. Ha az ajtóra még egy tükör is kerül, az a teret is növeli. A felaprózott terek nem valami esztétikusak, de ezeket szintén el lehet tüntetni beépített bútorokkal. A tisztálkodó eszközök mellett a takarító eszközöknek is készíthető tároló, ezért azok mindig kéznél lesznek, amikor a takarításra kerül a sor.