Kategóriák
Restaurálás

BÚTOR RESTAURÁLÁS

Tevékenységünk közé tartozik antik bútorok minőségi restaurálása, eredeti állapotának helyreállítása.

Általánosságban elmondható, hogy minden használatban lévő bútorra előbb-utóbb ráfér egy felújítás, ám amennyiben antik bútorokról van szó ez többet jelent egy egyszerű újrafényezésnél, átfestésnél.

Munkánkat minden esetben a hagyományos, kipróbált restaurátor alapanyagok felhasználásával és szükség esetén kézi munkával végezzük, amely a bútor eredeti állapotának helyreállítását és nem utolsó sorban minőségének és értékének hosszú távú megőrzését jelenti!

A bútorkészítés a XV. században különféle hatások következtében döntően átalakult és bizonyos értelemben az addig csak tömör fából készült bútorok feltűnően megváltoztak. Az egyre jobb módú polgárság növekvő lakásigénye ugyanis arra késztette a kézműveseket kisiparosokat, hogy a bútorgyártásban kifinomultabb és változatosabb lehetőségek után kutassanak. Sorban kialakultak azok a technológiák, amelyek alkalmazása alapvetően változtatta meg és részleteiben gazdagította a bútorgyártást, valamint a polgárság hétköznapi bútorainak esztétikáját. Például a víz hajtotta fűrészmalmokkal a faanyagot immár vékony deszkákká lehetett fűrészelni és a nemes fákból vágott vékony deszkák felenyvezésével az egyszerű tömör fát eltakarták. Kialakult tehát az az eljárás, amely az évszázadok során technikai értelemben tökéletesedett és amellyel mi szakemberek a munkák során is igen gyakran találkozunk: a furnérozás. Nem kellett sokat várni, hogy az ebből szerzett ismeretek felhalmozásával kikristályosodjon az intarziamunka művészete, vagyis a különböző mintáknak és díszítéseknek a tömör fára, un. „vakfára” történő mozaikszerű felenyvezése, illetve annak legkülönbözőbb eljárásai.

A meghatározott korokban „vakfára” felvitt furnér az idő múlásával a mindennapos használat során a legkülönbözőbb okokból elveszíti eredeti állapotát: sérül, víz vagy drasztikus hőhatás éri, az eredeti enyvezés nem volt megfelelő 

A külső hatások a furnér felhólyagosodásához, leszakadásához, megrepedéséhez vezetnek.

A szerkezeti stabilitás eredeti állapotának elvesztése és sok egyéb mellett ezek a leggyakoribb és a laikus szemnek is azonnal feltűnő állapotbeli változások, romlások.

Az antik bútor javítása során – amennyiben szükséges – a régi furnér lefejtése, a sík felületek, a lekerekítések vagy a profillécek javítása, újrafurnérozása nem kis szakértelmet és természetesen a legtöbb esetben kézi munkát kíván a szakembertől.

A bútorok restaurálása kiemelt szakértelmet igénylő munka. A legkülönbözőbb eljárással megmunkált fafelületek, javítása, pótlása, a felületkezelés során fellépő problémák kezelése, régi bevonatok eltávolítása, szükség esetén vegyi úton történő leoldása, a „rovarrágások”, vagy egyéb hibás helyek precíz eltüntetése mind – mind olyan eljárások, amelyek a legjobb asztalosokat is kihívás elé állítják! A bútorok restaurálása tehát türelmet, precizitást, magas fokú anyagismeretet és kiváló szakértelmet kíván.

Nem véletlen, hogy kevés asztalos vállalja az ilyen jellegű munkát.

Családunk már több évtizede foglalkozik nem csak asztalos munkával, hanem antik bútorok restaurálásával is, így felhalmozott tudásunk, eddigi tapasztalataink lehetővé teszik, hogy az ilyen jellegű és komoly szakmai kihívásokat igénylő munkákat is elvállaljuk.

Ha szükséges ötvözzük a modern technológiát, az új anyagokat és a kézi munkát, amely együttesen lehetővé teszi, hogy régi bútorát hosszú távra újjá varázsoljuk, úgy hogy a restaurálás során megőrizzük bútorának eredeti megjelenését és patináját.

Keressen minket javításra szoruló régi bútorával kapcsolatban telefonon, vagy email-en keresztül!

Ha szeretné Ön is régi bútorát restaurálni, forduljon hozzánk bizalommal, és tekintse meg képgalériánkat!

Budapesten és az agglomerációban ingyenesen kiszállási díj nélkül tekintjük meg és mérjük fel bútorának állapotát és egyeztetjük elképzeléseit.

Kapcsolat:
Zubor Ferenc, faipari technikus
06 30 / 333 6794
06 20 / 422 3116
asztalosbutorok@gmail.com