Miben különbözik a bútor javítás és a bútor restaurálás?

Megéri manapság a bútor javítás vagy jobb inkább lecserélni a régit? Mielőtt olyat tennénk, amit később lehet, hogy megbánnánk érdemes kilátásba helyezni, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre. Sok esetben a régi bútorok inkább eszmei értéket képviselnek. Míg más esetben csak kisebb, ám kellemetlen hibák nehezítik a használatot, de az esztétikai sérülések sem ritkák, amiknek a korrekciója már a restaurálás kategóriájába tartozik.

A bútor javítás kifizetődő megoldás

Legalábbis akkor, hogyha szakszerűen történik. Persze egy fogantyút vagy egy lötyögő ajtót nagyjából mindenki képes helyreigazítani egy csavarhúzó segítségével, de vannak ennél jóval összetettebb feladatok, amikhez már komolyabb szakértelemre van szükség. Ettől függetlenül még nem az a megoldás, ami a fogyasztói társadalmunkban megszokottnak számít. Tévhit, hogyha szóba kerül a bútor javítás szakember révén, akkor csillagászati összegeket kell majd kifizetnünk. Biztosan nem fog annyiba kerülni, mint egy új bútor.

Bútor javítás – Általános problémák

A leggyakrabban a mozgó részekkel történik valami. Például kiszakadhat a szekrényajtó. De a már említett fogantyú lötyögése is ezt eredményezheti egy idő után, hogyha nem segítünk időben a dolgon. Ekkor már hiába csavarozgatunk, hiszen a csavarnak nincs mibe belekapnia amennyiben kiszakadt a menet. Nem mellesleg elég csúnyán mutatnak az ilyen sérülések a bútorok felületén, de a szakember azért van, hogy a bútor javítás révén ezeket a nyomokat eltüntesse.
Az is bosszantó, amikor a fiók elkezd akadni, vagy ferdén áll becsukott állapotban. De ez a ferdeség a szekrényeknél is előfordulhat, ami nem csak szemmel látható, de akadályozhatja a szekrényajtó csukódását is. Ez főként olyankor szokott előfordulni, amikor a bútor sokáig volt egyenetlen felületen elhelyezve.

Bútor restaurálás gyorsan és egyszerűen

A szobabútorok esetében is előfordulhatnak problémák, nem beszélve az olyan mindennapi használatnak kitett darabokról, mint a konyhabútor munkalapja, vagy az ebédlőasztal és az ehhez tartozó székek. Egy karcos, kopott asztallap miatt kár lenne kicserélni az egész asztalt. A konyhabútor cseréje sem megoldás a karcossá vált munkalap miatt. Sőt még a mosogató tálca cseréjére is van lehetőség olyan formában, hogy a bútor maga ne sérüljön.

Mivel ezzel sokan nincsenek tisztában, hiszen úgy gondolják, hogy a ragasztás miatt ez kivitelezhetetlen, ezért inkább a lap, vagy a bútorzat teljes cseréjét tartják az egyetlen lehetőségnek. A felületi sérülések helyreállítása, a lakk vagy a festékréteg felfrissítése viszont sokkal inkább a bútor restaurálás kategóriájába tartozik. A tömörfából készült bútordarabok manapság ritkák. Újonnan ilyeneket beszerezni pedig komoly kiadást jelent. A fa viszont meghálálja a gondoskodást még bútor formájában is.

Egy állapotfelmérés, tanácsadás pedig nem kerül semmibe, hiszen az árajánlatkérés ingyenesen is megoldható. Természetesen jobb az anyagiakat előre megbeszélni a bútor javítással vagy restaurálással kapcsolatban, mert így egyértelműen elkerülhetőek az utólagos költségek és a félreértések.

A bútor javítás okos döntés

Elvégre az autónkat sem cseréljük le azonnal, amikor valami meghibásodik benne. Persze szerelőhöz vinni a kocsit sokkal általánosabb dolog, mint szerelőt hívni a bútorhoz, pedig ez is egy lehetőség, amit bárki igénybe vehet. A diagnózis felállítása pedig valóban nem kerül semmibe.

Ismerős a helyet, amikor sokáig csak azért tartogatjuk a nagyi féltve őrzött, ütött-kopott komódját, mert egyszerűen nem visz rá a lélek, hogy megváljunk tőle? De miért ne lehetne ismét egy mutatós darabbá varázsolni, ami új pompájában ragyoghatja a be a lakás azon szegletét, ahol el van helyezve. Egyébként is virágkorát élik a retro és vintage irányzatok.

A lényeg, hogy a szakember kész segíteni és csak rajtunk áll, hogy kihasználjuk-e ezt a remek lehetőséget az értékes tömörfa bútorunk restaurálására, javítására vagy inkább veszünk jó drágán egy tömegterméket, ami 2-3 éven belül valószínűleg szintén nem lesz hibátlan állapotban. A bútorjavító mester keze alatt a bútorok szó szerint újjá születnek.