Modern irodabútor egyéni igényekre szabva? Pici irodák vagy otthoni dolgozószoba kialakítása méretre szabott megoldásokkal

Ahogy minden bútortípus esetében, az modern irodabútor kialakítása során is két fontos szempontot kell szem előtt tartani. Az egyik természetesen az esztétikum és persze a praktikum, hiszen eleve egy munkakörnyezetbe készülnek. A megfelelően átgondolt és mutatós bútordarabok kellemes környezetet teremtenek, ami a munkamorálra is pozitív hatást gyakorol.

Produktívabb munka modern irodabútor mellett

Nap, mint nap ugyanoda bejárni és órákat üldögélni az asztal mellett a számítógép előtt önmagában nem valami izgalmas elfoglaltság. Viszont a hangulatot és a hozzáállást nagyban befolyásolja a környezet. Törekedni kell a minél tágasabb kiépítésre.
Ezért a modern irodabútor esetében úgy kell kihasználni a rendelkezésre álló helyet, hogy az végül ne tűnjön túlzsúfoltnak. Elvégre nem egy gardróbot szeretnénk csinálni az irodából, ahol minden kis sarokba elhelyezhető egy fiók vagy egy polc. Ennek ellenére az ötletes megoldásokból nincs hiány, amit egy szakember megfelelően képes átlátni, amint felméri a helyszínt.

Jól átlátható, esztétikus irattartó szekrény

A rengeteg dokumentum, akta és mappa elrendezéséhez ki kell alakítani egy tárolási rendszert, aminél nem is találhatnánk jobb megoldást egy irattartó szekrénynél. Egy ilyen bútordarabnak a paraméterei és a beosztása pontosan meghatározza a tárolási kapacitást. Ezért előbb célszerű felmérni, hogy mekkora tárolóra van szükség.

Minél részletesebb képet alakítunk ki a rendszerezni kívánt dokumentumok típusáról, annál praktikusabb kialakítás valósítható meg. Mert nem mindegy, hogy vékony aktaszerű iratokat szeretnénk elhelyezni a fiókokban, vagy inkább a vaskos irattartó mappákból lesz több a polcon. Egy jól átlátható és rendezett irattartó szekrény nem csak az ott dolgozók munkáját könnyítik meg, hanem az ügyfelekben is jó benyomást kelt.

Ha a katonás sorrend nem opció, akkor ajtóval is eltakarhatjuk az iratokat az ügyfelek elől. A helykihasználás miatt szintén célszerű a tolóajtó mellett dönteni, amennyiben megvalósítható a dolog. Ötletes megoldás pl. az irattartó szekrény alsó részén ajtót használni, mivel a por alul szokott összegyűlni. Így a dokumentumok is védve maradnak, míg az irattartó szekrény felső részén biztosított a könnyű hozzáférhetőség.

Az irattartók hátfalát sem a 4-5 mm vastag anyagból ajánlott elkészíteni, mint pl. a ruhásszekrényekét. A stabilitás érdekében célszerű a hátfalhoz is bútorlapot használni. Ilyen kivitelben akár térelválasztó funkciót is betölthet egy stabil irattartó szekrény a modern irodabútorok korában.

Modern íróasztal – Az ideális munkafelület

Az íróasztal számít az iroda központi részének. Mivel egy irodában, tárgyalóban sok elektronikai berendezés található és számtalan hálózati kábel húzódik, ezért ezeknek az elrendezését, illetve elrejtését is meg kell oldani valahogy.

Nem csak azért, mert nem mutat jól, de senkinek sem kellemes, hogyha egy óvatlan pillanatban lerántjuk a nyomtatót vagy a monitort az asztalról, mert véletlenül belebotlottunk az elosztóba. A kábelmentes övezet sokkal jobban mutat és jelentősen biztonságosabb.

Optimális megoldást jelent pl. az „L“ alakú íróasztal, amin egyaránt elvégezhető a papírmunka, míg a gépeléshez is elegendő helyet kínál. A helykihasználás érdekében ez a kivitel úgy is megoldható, hogy a 45 fokos sarokelem betolható legyen az asztallap alá, amikor arra épp nincs szükség. Ez pedig csak egy lehetőség volt a számtalan megvalósítás közül, amit egy szakember bármikor képes kivitelezni.

Ha megfigyeljük, akkor láthatjuk, hogy a modern íróasztal készülhet lap-, vagy fémlábas kivitelben is. Ennek a kivitelezésnek szintén kettős szerepe van. Az egyik az, hogy a laplábbal esztétikusan eltakarható a kábelezés, ami egyben praktikus is.

Természetesen nem csak a formavilágot tekintve figyelhetőek meg eltérések, hanem az alkalmazott anyagok és megoldások az a modern bútorok árát is befolyásolják. Kétség sem fér hozzá, hogy kényelmes egy méretes asztal mellett dolgozni, de sokkal célravezetőbb egy, a helyiség adottságaihoz szabott változat, ami az arányaival nem foglalja el az értékes helyet.